İş Güvenliği
İnşaat sektörü son yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte önemli değişiklikler geçirmistir. Eskiden çok daha uzun zaman alan işler, makinaların ve özel inşaat malzemelerinin kullanılmaya baslaması ile birlikte çok daha kısa sürer olmuş ve insanoğlunun belki de bundan 150 yıl önce hayal bile edemeyeceği büyüklükte binalar, barajlar, havaalanları, gökdelenler ve sanayii tesisleri, kısa zaman dilimlerinde, yapılmaya baslanmıştır. Teknoloji de yaşanan gelişmeler elbette inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin de çesitlenmesine yol açmıstır. Isı izolasyonunun yapıldığı, depreme, rüzgara, fırtınalara karşı çok daha dayanıklı yapılar inşa edilmeye başlanmıstır.
İnşaat sektöründe ve inşaat sektörünün beslediği diger yan sektörlerde pek çok insan çalışmaktadır. Bunların çok büyük bir kısmı vasıfsız sıradan işçilerdir; ancak vasıflı isçilerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur.
İŞ GÜVENLİĞİ AKKOŞ OSGB
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KAZALAR,HASTALIKLAR VE TEHLİKELER
Ölümcül Kazalar
Insaat sektörü, dünyanin hemen her yerinde en çok ölümlü is kazasinin görüldügü sektörlerden biridir. ABD’de isgücünün %5’i insaat sektöründe çalisirken, görülen is kazasi sonucu ölümlerin %15’i insaat sektörüne aittir.
Japonya’da ise isgücünün %10’u insaat sektöründe çalismakta, oysa görülen ölümlerin %42’si insaat sektöründe görülmektedir. Istatistiklerin de gösterdigi gibi, en yüksek ölüm oranlari, insaat sektörüne aittir.
Insaat sektöründe görülen is kazasi sonucu ölümlerin %30’u düsmelerden, %26’sitasima(yüksekten düsen nesneler) sirasindaki kazalardan, %19’u ise makinalarin arasina sikismaktan ve çarpmalardan ve %18’ise elektrik çarpmasi gibi tehlikelere sunuk kalmaktan kaynaklanmaktadir.
Kimyasal tehlikeler, genellikle hava yolu ile insanlara ulasir. Dumanlar, sisler, bugular vekokulardan kaynaklanir. Solumak yoluyla ya da deriye temas(organik solvanlar ve pestisitler) yoluyla kimyasallar tehlike yaratir. Tabii bunlarla birlikte sivi-yari sivi kimyasallar (zamk, tutkal,yapistirici, asfalt, katran) ve tozlar da(toz çimento) da tehlikeli olmaktadir. Bazi sik görülen hastaliklar sunlardir:
-Silikoz* (silika içeren tozlarin solunmasindan ve temasdan kaynaklanan bir hastalik) genellikle kum karanlar, kaya delme makinalarini kullananlar ve tünel kazanlarda görülür.
-Asbestoz* (asbest içeren tozlarin solunmasinda kaynaklanan akciger hastaligi) asbest ile çalisan isçilerde siklikla görülür.
-Bronsit*, kaynakçilar arasinda sikça görülür.
– Deri allerjileri, çimento ile çalisanlar ve duvar ustalari arasinda yaygindir.
-Nörolojik(sinir sistemi) rahatsizliklar, organik solvanlar ve kursunla çalisan isçiler ve boyacilarda görülür.
-Akciger kanseri*, asbestle çalisan isçiler, çaticilar, ahsapla çalisanlar ve kaynakçilar arasinda daha fazla görülür.
-Kursun zehirlenmesi*, köprü tamir isçilerinde ve boyacilarda görülür.
-Beyaz Parmak* ya da diger adiyla Raynaud Sendromu* (dolasim bozuklugundan kaynaklanan bir hastalik) titresimli(sarsinti yapan) makinalari kullanan isçilerde görülür.
Fiziksel tehlikeler bütün insaat projelerinde vardir. Gürültü, sicak, soguk, radyasyon, viibrasyon ve barometrik basinç bunlardan en önemlileridir. Gürültü gerçekten de insaat sektöründe kullanilan makinalarin sayisinin artmasi ile önemli tahribatlara yol açmaya baslamistir. Özellikle binalarin yikimi sirasinda kullanilan makinalar, vinçler, grayderler ve kepçeler sadece makinalari kullanan isçiler için degil, çevredeki isçiler ve diger insanlar için de isitme sorunlarina neden olmaktadir.
Insaat isleri dogasi geregi meteorolojik kosulara (dis havaya) bagimli olarak yapilmaktadir. Havanin çok soguk olmasi ya da havanin çok sicak olmasi özellikle insaatta dis ortamda çalisan isçiler için önemli riskleri de beraberinde getirmektedir. Günes çarpmalari, hipotermi*, soguktan donmalar,tansiyon yükselmesi ve düsmesine bagli bazi rahatsizliklar dis havaya sunuk kalindigi için görülmektedir.
Iyonize olmayan mor ötesi isinim (UV radyasyon) kaynaklari, günes ve elektrikli kaynak makinalaridir. Radyoaktif izotop kullanan aygitlar da mor ötesi isinima(iyonize UV radyasyonuna) sunuk kalinmasina neden olmaktadir.
Basinçli tünellerin içinde çalisanlar, dalgiçlar ve derin sularda çalisanlar yüksek barometrik basincamaruz kalmaktadirlar. Dekompresyon hastaligi*, soygaz narkozu* ve aseptik nekroz*(kanlanma azalmasina bagli doku ölümü) barometrik basinca bagli görülen hastaliklardir.
En çok görülen rahatsizliklar ise burkulmalar, ezilmeler ve morarmalardir.
Enfeksiyona neden olan mikro-organizmalar, zehirli maddeler ve yirtici hayvanlar bu tehlikelerden bazilaridir.
Hafriyat isiyle ugrasan isçilerde toprakta yasayan bazi mantarlar histoplazmoza*(akciger enfeksiyonu) neden olmaktadir. Ayrica birçok isçinin yanyana çalisiyor olmasi tüberküloz*, hepatit*ve grip gibi bulasici hastaliklarin kisiden kisiye tasinmasina neden olmaktadir. Sitma*, ates ve Lyme Hastaligi* ise çevredeki haserelerin isirmasi sonucu bulasir.
Zehirlenmelerin bitkisel kaynaklari ise zehirli sarmasiklar, isirgan otlari ve zehirli meselerolmaktadir. Bazi tahta tozlari karsinojendir(kansere neden olma). Bati tipi kirmizi sedir agaci ise allerjendir.